Genel olarak 1 – 2 yaş ve yeni doğan bebeklerde ishal sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. İshalin tıpta adı akut gastroenterit veya diyaredir. Parazitlerin, bakterilerin ve virüslerin vücut içerisine alınması ile meydana gelir. Bebeğin dışkısında gözlemlenen renk farklılığı, cıvıklık ve dışkılama sayısı gün içerisinde 7 veya 8’e ulaşıyor ise bebek ishal olmuş anlamına gelmektedir.
Bebeklerde gözlemlenen ishal durumları, yeni doğan bir bebekte katı gıdaya geçmiş olan bir bebeğe göre daha zor fark edilmektedir. Bu nedenle aile mutlaka bebeğin dışkılama durumunu kontrol etmelidir. İshal gözlemlenen bebek mutlaka doktora götürülmeli ve doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Bazı durumlarda bebek ilaç kullanıyor olsa da ishalde geçme gözlemlenmez. Bu durumda tekrar doktora başvurulmalıdır. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa, anne sütü kesilmemelidir. Anne sütü içerisinde bulunan vitamin, mineral, probiyotik ve enzimler bebeklerin bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları genelde sarı renge sahip ve pürüzlüdür. Eğer bebekte sarı ishal gözlemlenmiş ise bu durum bebeğin “ön süt” tükettiği anlamına gelir. Hatta bu durumda dışkı sümüksü olur. Bu durum korkulacak bir nokta değildir. Fakat ishal 4 ile 5 günü geçmiş ise mutlaka doktora gidilmelidir.
Bebeklerde İshalin Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?
Bebeklerde ishal belirtileri şunlardır:
- Bebeğin idrarında azalma olmuş ise,
- Bebek, karın ağrıları yaşıyor ise,
- Bebekte son zamanlarda gözlemlenen halsizlik, hareketsizlik ve huzursuzluk problemleri varsa,
- Dışkının renginde farklılık, kıvamında cıvıklık var ise bebek ishal olmuş demektir.
Bebeklerde ishal nedenleri şunlardır:
- Bebeğe fazla sıvı ve meyve suyu tükettirilmesi halinde bebekte ishal durumu gözlemlenebilir.
- Bebek yalnızca anne sütü ile besleniyor ise annenin tüketmiş olduğu besinler, bebeğin ishal olmasına neden olabilmektedir.
- Bebeklerde ishal durumuna son 24 saat içerisinde tüketilmiş olan bir besin neden olabilir. Bozuk gıdalardan ya da gıda zehirlenmesinden kaynaklanabilmektedir.
- İshal sonu bebeğin dışkısı fazla kokuyorsa, bu ishalin nedeni rota virüsü olabilmektedir. Rota virüsü oluşumunun engellenmesi için yeni doğan döneminde uygulanan rota virüsü aşısı bulunmaktadır. Bebekler için oldukça önemli olan bir aşıdır. Yapılmasında fayda vardır.
- Bebek virüs, parazit ve bakterilerin sebep olduğu bir hastalık yaşıyor ise ishal durumu gözlemlenebilir.
- Bebeğin tüketmiş olduğu besinlerden zehirlenmesi halinde ishal durumu gözlemlenebilir.
- Hijyenik olmayan ortamlarda bebeğin besin tüketmesi onun ishal olmasına neden olabilmektedir.
- İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan bebeklerde ishal durumu gözlemlenebilmektedir.
- Bebeğin tükettiği ilaçlar, özellikle de antibiyotik etkisine sahip ilaçlar onun ishal olmasına sebep olabilmektedir.
- Bağırsak enfeksiyonu yaşayan bir bebekte, ishal durumu kaçınılmazdır.
Bebeklerde İshal Çeşitleri Nelerdir?
Bebeklerde ishal çeşitleri şunlardır:
- Üst solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlar sebebi ile oluşan ishaller
- İnce bağırsakta oluşan enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ishaller
- Viral enfeksiyonlar sonucu oluşan enfeksiyonlar
- Gıda zehirlenmeleri nedeniyle oluşan ishaller
- Rota virüs ishalleri
- Gastroenterit
Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bebek, henüz katı gıdalara geçiş yapmamış ise ve anne sütü ile besleniyor ise bebek sıklıkla emzirilmelidir. Bebekler ishal problemlerinde oldukça fazla sıvı kaybı yaşarlar. Bu durumun dengelenebilmesi için anne sütü oldukça etkili olacaktır.
Temizlik kuralları bebeğin ishal oluşumunu engelleyecektir. Bu nedenle bebeğin bezi değiştirildikten sonra ve maması hazırlanmadan önce mutlaka eller dezenfekte edilmelidir.
Eğer bebek katı gıdalarla beslenmeye başlanmış ise, haşlanmış patates ve haşlanmış havuç yedirilmesi ishal durumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Bebeğin ishal hali geçene kadar bol lifli sebzeler ile beslenmemelidir. İçeriğinde lif bulunan besinler bağırsakların çalışmasında çok etkili olduğu için bu gıdaların tüketilmesi ishal sürecini uzatacaktır.
Muz ishalin giderilmesinde oldukça etkili olan bir meyvedir. Bu nedenle ishal olan bir bebeğe katı gıdaya geçmiş ise muz yedirilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler