Genel olarak 1 – 2 yaş ve yeni doğan bebeklerde ishal sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. İshalin tıpta adı akut gastroenterit veya diyaredir. Parazitlerin, bakterilerin ve virüslerin vücut içerisine alınması ile meydana gelir. Bebeğin dışkısında gözlemlenen renk farklılığı, cıvıklık ve dışkılama sayısı gün içerisinde 7 veya 8’e ulaşıyor ise bebek ishal olmuş anlamına gelmektedir.

bebeklerdeishalnasilgecer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bebeklerde gözlemlenen ishal durumları, yeni doğan bir bebekte katı gıdaya geçmiş olan bir bebeğe göre daha zor fark edilmektedir. Bu nedenle aile mutlaka bebeğin dışkılama durumunu kontrol etmelidir. İshal gözlemlenen bebek mutlaka doktora götürülmeli ve doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Bazı durumlarda bebek ilaç kullanıyor olsa da ishalde geçme gözlemlenmez. Bu durumda tekrar doktora başvurulmalıdır. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa, anne sütü kesilmemelidir. Anne sütü içerisinde bulunan vitamin, mineral, probiyotik ve enzimler bebeklerin bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları genelde sarı renge sahip ve pürüzlüdür. Eğer bebekte sarı ishal gözlemlenmiş ise bu durum bebeğin “ön süt” tükettiği anlamına gelir. Hatta bu durumda dışkı sümüksü olur. Bu durum korkulacak bir nokta değildir. Fakat ishal 4 ile 5 günü geçmiş ise mutlaka doktora gidilmelidir.

Bebeklerde İshalin Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

Bebeklerde ishal belirtileri şunlardır:

 

Bebeklerde ishal nedenleri şunlardır:

 

Bebeklerde İshal Çeşitleri Nelerdir?

bebeklerdeishalcesitleri

Bebeklerde ishal çeşitleri şunlardır:

 

Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebek, henüz katı gıdalara geçiş yapmamış ise ve anne sütü ile besleniyor ise bebek sıklıkla emzirilmelidir. Bebekler ishal problemlerinde oldukça fazla sıvı kaybı yaşarlar. Bu durumun dengelenebilmesi için anne sütü oldukça etkili olacaktır.

Temizlik kuralları bebeğin ishal oluşumunu engelleyecektir. Bu nedenle bebeğin bezi değiştirildikten sonra ve maması hazırlanmadan önce mutlaka eller dezenfekte edilmelidir.

Eğer bebek katı gıdalarla beslenmeye başlanmış ise, haşlanmış patates ve haşlanmış havuç yedirilmesi ishal durumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Bebeğin ishal hali geçene kadar bol lifli sebzeler ile beslenmemelidir. İçeriğinde lif bulunan besinler bağırsakların çalışmasında çok etkili olduğu için bu gıdaların tüketilmesi ishal sürecini uzatacaktır.

Muz ishalin giderilmesinde oldukça etkili olan bir meyvedir. Bu nedenle ishal olan bir bebeğe katı gıdaya geçmiş ise muz yedirilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir