Bebekler pek çok ihtiyacını kendileri karşılayamayan mutlaka bir kişinin bakımına muhtaç geleceğin bireyleridir. Bebekler bu bakım aşamasında vücutlarında bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. İsilik sorunu da bu problemlerden biridir. Üstelik bebek isilikten oldukça rahatsız olur, huzursuz gözükür ve çeşitli sorunlarla da karşılaşır.
İsilik Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
İsilik tıp dilinde miliaria olarak tanımlanır. Genelde isilik sıcak yaz dönemlerinde bebeklerde oluşmaktadır. Bebek ve küçük çocukların ciltlerinin üzerinde yaygın bir şekilde görülebilir.
İşte bu şekilde oluşan cildin üzerinde meydana gelen pembe veya kırmızı renkte olan kabartı rahatsızlığına isilik denir.
İsilik genelde döküntülü hastalığın belirtileriyle birbirine karıştırılmaktadır. İsilik düzeltilebilir, geçirilebilir. Önemli olan bebek ve çocuklarımızın sağlığı için ne yapmamız gerektiğini bilelim ve bilinçli anne, baba olabilelim.
İsilik cilt rahatsızlığı, ter kanallarının tıkanması sonucunda oluşmaktadır. İsilik ismi birkaç tür cilt döküntülerinin ortak adıdır. İsilik çeşitleri şöyle sıralanmaktadır:
- Miliaria Kristalina
- Miliaria Profunda
- Miliaria Rubra
- Miliaria Püstülosa
Bebeklerde İsilik Neden Olur?
Bir cilt rahatsızlığı olan bebeklerde isilik nedenlerinin daha iyi anlaşılması için maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Açık ten rengine sahip çocuklarda terlemeden dolayı isilik olabilir.
- Bebeklerde terleme ve ateşli hastalığın arkasından isilik görülebilir.
- Yeni doğan bebeklerde ter kanalları tam olarak gelişmemiştir. Ter kanalı tam olarak gelişmediğinde de kolaylıkla tıkanır ve isiliğe neden olur.
- Bebek ısı kaynaklarına çok yakın durursa isilik oluşturabilir.
- Bebek çok kalın giydirilmiş ise isilik meydana gelebilir.
- Yeni doğan bebeğin ateşi varsa isilik geliştirebilir.
- Bebeğin ya da çocuğun bezi sıklıkla değiştirilemiyorsa isilik meydana gelebilir. Bunu engellemek için ılık su ile bebek yıkanabilir.
- Bebek terlediğinde kıyafetlerini sıklıkla değiştirmek gerekir.
- Bebeği terletmeyecek hava koşullarına uygun, pamuklu kumaşlar kullanılmalıdır.
Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?
Öncelikle bebeklerde isilik rahatsızlığını engellemek için aşırı kalın giysilerden kaçınılmalıdır. Aynı durum sadece bebekler için değil yetişkin ve çocuklar için de geçerlidir. İsilik olmamak için mevsimine uygun kıyafetler giyerken üst üste ve kalın kıyafetlerden kaçınmalıyız.
Örneğin yaz aylarında yumuşak ve pamuklu giysiler tercih edilebilir. Kış aylarında ise bir çocuk bir yetişkinin ihtiyacı kadar kalın giydirilebilir. Tahriş yapabilecek sert kumaşlı giysilerden uzak durulmalıdır.
Sıcak havalarda var olan isiliğin geçmesi için güneşin doğru etkisinden uzak durulmalıdır. Gölge yerler tercih edilmelidir.
Bebeğin uyuduğu alan çok iyi havalandırılmalı ve serin tutulmalıdır. Bebeğin vücudunun temizliği çok iyi yapılmalıdır. Çünkü bebeğin gözeneklerinin açık olması gerekmektedir. Kirlenme durumunda gözenekler açılmalı ve temizlik önlemleri alınmalıdır.
Bebekte var olan isilik ılık bir duş ile hafifleyebilir. Sık sık kıyafetlerinin değiştirilmesi, hijyenik ve temiz bir bakım, serin bir ortam isiliği azaltabilir.
Bebeğiniz İsilik Olduğunda Neye Dikkat Etmelisiniz?
Bazı kolay yöntemleri bilerek ve uygulayarak çok daha rahat bir yaşamı hem bebeğimiz hem de kendimiz için yaşayabiliriz.
İsilik cilt hastalığında da durum böyledir. Çok basit ve çok kolay bazı şeyleri uyguladıktan sonra isilikten kaçınılır ve olan isilik de giderilebilir.
Bebek isilik olduğunda ilk dikkat edilmesi gereken şey, bebeğin vücut temizliğinin düzgün bir şekilde sağlanmasıdır. Örneğin isiliğin geçmesi için ılık su ile sık sık bebek yıkanabilir.
Aynı zamanda isilik karşısında telaşa kapılmadan, korkmadan hareket edilmelidir. Sakince isilik olan bebeğin kıyafetleri sık sık gün içinde değiştirilmelidir. Bebeğin bulunduğu ortam nemli ve sıcak olmamalıdır. İsilik olan bebek hem havasız ortamdan kaçınılmalı hem de vücudundaki gözenekler hava almalıdır.
İsilik olan bebek kalın ve dar giysilerden kaçınmalıdır. Bebeğinizin vücuduna bu dönemde elbette ki nemlendirici kullanmaya devam edebilirsiniz fakat dikkat edilmesi gereken nemlendiricide aşırıya kaçmamaktır.
İsilik gibi daha pek çok konuda bilgi sahibi olmak ve bilinçlenmek için online danışmanlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Konak Neden Olur? Tedavisi Nedir?