Bebeklerde ve çocuklarda rastlanabilecek sorunlardan biri de demir eksikliğidir. Bebeklerde demir eksikliği daha çok 6-24 aylık dönemde görülür. 6.ayına gelen bebekler hızlı bir gelişim sürecine girmeye başlayacaktır. Gelişimlerini daha iyi şekilde tamamlamaları için çocukların vitamin kontrollerinin mutlaka yapılması gerekir. Çünkü bu süreçte doğabilecek eksiklikler, çocukların gelişimlerini yavaşlatmaya neden olabilir. Özellikle bebeklerdeki süt eksikliğine bağlı olarak demir eksikliği sorunları ortaya çıkacaktır. Bebeklerde demir eksikliği giderilmediği zaman anemiye dönüşebilme ihtimali oluşabilir.

Demirin insan vücuduna faydaları oldukça çoktur. En önemli protein sentezi olurken, oksijenin kolayca dokulara ulaşılmasını da sağlar. İnsanın yaşamsal fonksiyonlarını sorunsuz bir şekilde sürdürmelerine yardımcı olur. Bu yüzden demir eksikliğinin, daha kaliteli bir yaşam sürülmesi amacıyla mutlaka giderilmesi gerekecektir.

 

Bebeklerde ve Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Gelişir?

bebeklerdevecocuklardademireksikliginasilgelisir

Bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliği görülmesinin en önemli nedenlerinden biri, anne sütünden yoksun olmalıdır. Hem anne sütü hem de demir içeren gıdaları yeterince almamalarından kaynaklı olarak demir eksikliği meydana gelebilmektedir.

Bebeklerde demir eksikliğinin olmaması için ilk 6 ay boyunca mutlaka anne sütünden yararlanmaları gerekir. Annenin sütü kesilme durumu yaşandığı zamanda bile, demir içeren takviye gıdalarla beslenmesine dikkat edilmelidir. Çünkü demirden uzak olarak beslenen bir bebekte demir eksikliği görülür. Anne sütünde çok fazla miktarda demir olduğundan dolayı, bebeğin daha sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.

Besinlerden demir alımı yapılmadığında, bireyde kan kayıpları meydana gelmeye başlar. Aynı zamanda demirin duedonumdan meydana gelen bozukluklarda, demir eksikliği anemisine neden olur. Fakat bireylerde görülen demir eksiklikleri bir hastalık olarak ifade edilmemelidir. Çünkü demir eksiklikleri bir hastalık değil yalnızca eksikliğin giderilmesi gereken bir bulgudur.

 

Bebeklerde ve Çocuklarda Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

bebeklerdevecocuklardademireksikligibelirtileri

Demir eksikliği, hemen her yaşta görülme olasılığı olan bir durumdur. Ergenlik dönemindeki çocuklarda ve 6-24 aylık bebeklerde daha sık şekilde görülebilmektedir. Demir eksikliği anemisinin ülkemizdeki durumuna bakıldığı zaman %40’lara varan oranları kapsamaktadır. Eğer ki bebeklerde ağır diyebileceğimiz bir anemi olmazsa, 6 aya gelesiye kadar bu tip bir eksiklik yaşanmayacaktır. Fakat 6 aydan sonra demir eksikliği görülmeye başlanabilir. 6. aya giriş yapmasıyla birlikte demir eksikliği anemisi oluşmaya başlar. Bunun meydana gelmesinin temel nedenlerinden biri, büyümeye bağlı olarak demirden yetersiz kalınmasıdır.

Bebeklerde ve çocuklarda demir eksikliği belirtileri farklı farklı şekilde görülebilir. Bu belirtilerin neler olduğunu sıralarsak;

 

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir? Alınabilecek Önlemler

demireksikliginasilgiderilir

Çocuklarda ve bebeklerde demir eksikliği görüldüğü zaman, ebeveynlerin de mutlaka bu konuda dikkatli şekilde hareket etmeleri gerekecektir. Özellikle demir eksikliğinin giderilmesi için doğru beslenme oluşturulması gerekir. Süt ürünleri, diyette ara öğün olarak mutlaka verilmesi gerekir. C vitamini içeren besinleri tüketmelidir. Kimi zaman uzman doktorun önerisiyle, demir içeren ilaçlar kullanılabilir. Fakat bu ilaçların mutlaka uzman dahilinde verilmesi gerekir.

Demir eksikliğine yol açabilecek besinlerin tüketilmesinden uzak tutulması gerekecektir. Demir eksikliği belirtileri gösteren bebek ve çocuklarınız için hemen uzman bir doktora başvurmalısınız.

32 seneden bu yana çocukların daha sağlıklı gelişim göstermelerine yardımcı olan Hayim Baruh, akıllarınızda yer edinen tüm soruları cevaplayarak size yol gösterecektir.

İlginizi Çekebilir: Bebeklerde İshal Nasıl Geçer? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir