Tıp dilinde enfeksiyöz mononükleoz olarak adlandırılan halk arasında da öpücük hastalığı olarak bilinen bu hastalık EBV olarak kısa bir şekilde adlandırılır. Bu hastalığa neden olan bir virüstür. Virüs Epstein – Barr olarak bilinir. EBV, ilk önce ağız ve boğaz sıvıları, vücudun diğer salgıları ile yakın temas halinde olunduğu zaman kişiden kişiye bulaşır. Sık sık tükürük yoluyla bulaşmasından dolayı öpücük hastalığı olarak da tanımlanır. Pek çok kişi 1 yaşına gelmeden bu hastalığı geçirir. Küçük çocuklarda belirtiler çok fazla kendisini göstermediği için tanı konulması zordur. Bu hastalığın belirtileri nelerdir, tedavisi nedir ve ne kadar risklidir gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

EBV, bir virüsten ortaya çıktığı bilinen ve herhangi bir vücut salgısının karşı tarafta olan kişiye temas etmesi ile meydana çıkan bir hastalık olarak tanımlanır.

 

Öpücük Hastalığı Nedir?

Enfeksiyöz mononükleoz ya da kısaca bilinen mono hastalığı, Epstein – Barr virüsünün sebep olduğu bir bulaşıcı hastalık olarak bilinir. Bu hastalık yaygın bir şekilde olduğu için çoğu kişide görülmesi yüksek ihtimaldir. Diğer virüsler de nadiren bu hastalığa sebebiyet olabilse de asıl neden olan virüs Epstein – Barr olarak bilinir.

 

Öpücük Hastalığı Nasıl Bulaşır?

opucukhastaliginasilbulasir

Bu etken virüs, öpücük esnasında tükürükler yoluyla yayılımı sağlanır. En sık genç yaşlarda ve genç erişkin kısımda görülmektedir. Hastalığa yakalanan bir kişinin hasta olup olmadığı kan testi sonuçlarında görülmektedir. Çoğu kişi 4 hafta sonunda kendisini tam anlamıyla iyi hissetmeye başlar. Fakat birkaç ay geçip hala belirti gösteren, halsizlik ve yorgunluk gibi rahatsızlıklar görülmeye devam etmesi de bu hastalıkta olası bir durumdur. Ağrı ve ateş gibi şikayetleri kontrol altında tutmak hastalıkta planlanan şeyler arasındadır. Bol miktarda sıvı tüketmek, yatarak dinlenmek ve bazı ilaçların kullanımı da tedavisinde tercih edilen diğer yollardır.

 

Öpücük Hastalığı Riskleri Nelerdir?

opucukhastaligiriskleri

EBV için risk faktörleri her hastalıkta olduğu gibi olmaktadır. Ne kadar riskli olduğu ve ne gibi riskinin bulunduğu şu şekilde sıralanabilir:

  1. Menenjit meydana gelebilir.
  2. Hepatit adı verilen karaciğer iltihabı ortaya çıkabilir.
  3. Dalakta büyüme görülebilir.
  4. Kansızlık oluşabilir.
  5. Kalp dokularında iltihap oluşumu görülebilir. Bazı durumlarda bademcik de oluşmaktadır. Özellikle çocuklarda geliştiği ve ilerlediği zaman bademcik oluşmasına sebep olmaktadır. Çok ciddi sonuçlara sebep olmayan bu hastalık, erken tedaviye alındığı zaman her hastalıkta olduğu gibi tedaviye fayda sağlar.

 

Öpücük Hastalığı Tekrarlar mı?

EBV, tekrar edebilen bir hastalık olarak bilinir. Ancak vücut önceden geçirdiği için bağışıklık kazanır ve bir daha bulaştığı takdirde eskisi gibi ağır belirtiler göstermez. Bu enfeksiyonu önceden geçirmek vücudun bağışıklık geliştirmesi ile daha hafif atlatılabilir. Hafif geçirilse dahi belirtiler gösterebilen bir hastalık olarak bilinir. Görülen ilk ve en yaygın olan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Halsizlik hissi,
  2. Titreme,
  3. İştahsızlık yaşanması,
  4. Enerji azalması, halsiz hissetmek ve keyifsizlik durumu,
  5. Yorgunluk hissetmek,
  6. Baş ağrısı,
  7. Boğazda ağrı ve kızarıklık,
  8. Dirençli bir şekilde ateş,
  9. Gece terlemesi olarak sıralanabilir.

 

Öpücük Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

opucukhastaliginasiltedaviedilir

Bu hastalığın net bir tedavisi yoktur. Hastalığın seyrine göre çeşitli ilaç ya da reçete yazılıp kullanılabilir. Tedavi genel olarak çocuk doktoru ya da aile hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Eğer hastalığın belirtileri ilerler ya da daha ağır bir duruma giderse diğer uzmanlar da tedaviye katılır. Hastalığın tedavisinde kullanılan en önemli yöntemler sıcak şeyler içmek, yatakta dinlenmek, bol bol sıvı almak, ateş düşürmeye yönelik ilaçlar olarak sıralanabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir