Dünyanın en güzel duygusu beklenen bir bebeğe kavuşmaktır. Anne ve baba için tarifi mümkün olmayan büyük bir mutluluktur. Bu mutluluk duygusu kısa süre sonra yerini ciddi bir sorumluluk duygusuna bırakır. Çünkü 0-2 yaş arası bebeklik dönemidir ve çocuğun gelişiminde bebek gelişimi en önemli dönemdir.
Anne ve babaların bebeklik döneminde akıl danışacakları, kaygılarını paylaşacakları profesyonel kimselerin bulunması hem ebeveynler bakımından hem de çocuğun ruh ve beden gelişimi açısından çok değerlidir. Bebeklerin gelişimine dair bilinmesi gereken bazı konuları özetle şu şekilde dönemsel olarak izah etmek mümkündür.
1 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklerin ilk aylarda gelişimi epeyce hızlıdır. Bu nedenle anne ve babanın bebeğin her alandaki gelişim basamaklarını bilmesi büyük avantaj olacaktır. Bu konularda bilgi sahibi olmak ebeveynlerin kendilerine güvenlerini desteklerken bebek bakımını da kolaylaştırır.
Özellikle ilk çocuklarını kucağına almış olan anne ve babalar açısından en heyecan veren dönem bebeğin ilk bir aylık olduğu dönemdir. Bebek için bu dönem uyku çok önemlidir. İlk 1 ayda bebek 9-13 saat uyuyabilir.
Bir aylık dönemde bebekler refleksler gösterirler. Bu dönemde bebeğin kendini ifade etme şekli ağlama biçiminde olur. Karnının doyurulması, altının temizlenmesi halinde ağlama sona erebilir. Fakat sebepsiz de ağlayan bebek kucağa alındığında, sevgi ve şefkat gösterildiğinde ağlamasını sonlandırabilir. Bu ağlamalar zamanla iyice azalır.
1 aylık bebeğin zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde annenin sesine refleks göstermesi, anne ile bebek arasında iletişimin, bağın kuvvetlenmesi örnek verilebilir. Bu dönem bebeklerin duygularını yüz mimiklerinden anlamak mümkündür. Hareket eden ve ses çıkaran nesneler bebeklerin ilgisini çeker.
2 Aylık Bebek Gelişimi
2 aylık bebek başını sağa sola çevirebilir, ellerini, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir. Kasları güçlenmeye başlar. Bebeğin bir nesneye odaklanması, işittiği seslere tepki vermesi gelişim göstermeye başlamıştır. Bu ay çocukla konuşmaya çalışmak, gözlerine bakarak nesneleri isimlendirmek ve tekrar etmek dil ve bilişsel gelişimi için yararlı olacaktır. Özellikle emzirirken gözlerine bakmak, nesneleri tanıtmak bebeğin sosyal gelişimi için gereklidir. Duygusal gelişimi bakımından ise çocuğun yanında asla yüksek sesle tartışılmamalıdır. Seslere karşı duyarlıdır, irkilir ve ağlar. Bol bol kucaklanmalı ve sevgi gösterilmelidir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Bu ayda bebek artık jimnastik hareketleri ile desteklenebilir. Aşı takvimine uygun biçimde aşısı takip edilmelidir. Yavaş yavaş uyku eğitimi verilmeye başlanmalıdır. Aynı şekilde beslenme düzeni de oturtulabilir, ihtiyaca göre gece beslenmesi sürdürülebilir. Bu ayda zeka gelişimine yönelik oyuncaklarla meşgul edilmelidir.
6 Aylık Bebek Gelişimi
6 aylık bebeğin sinir sistemi sağlıklı biçimde gelişmiştir, oturabilir, sırtını dik tutar ve emeklemeye çalışır. İki heceli sesler çıkarır, kavrama yeteneği gelişir, nesneleri bir elinden diğerine rahatlıkla geçirebilir. Sosyal ve duygusal gelişimi ilerler, tanıdık yüzleri görünce heyecanlanır ve güler.
8 Aylık Bebek Gelişimi
8 aylık bebek gelişimi; bebek emekler, koltuklara yaslanarak ayakta durabilir. Oyuncakları ile oynar. Basit kelimeleri tekrar eder, renkli kitapçıklarla eğitime başlanabilir. Duygusal gelişimi hızlanır, sevdiği kişilerden ayrıldığında ağlar, ayrılık kaygısı geliştirebilir.
12 Aylık Bebek Gelişimi
12 aylık bebek yardımsız yürüyebilir. Elleri ile yemek yiyebilir, bazı sözcüklere tepki verir. Dişleri çıkmaya başlar. Bulamaç şeklinde gıdalar verilebilir. 12 aylık bebek başkalarının kendisine ne söylediklerini anlamaya başlamıştır.
Bebeğin zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişiminin yanında beslenme, uyku ve sağlık gibi alanlarla ilgili de anne ve babanın bilgi sahibi olması, bebek bakımını oldukça kolaylaştıracaktır. Dr. Hayim Baruh, 32 yıllık çocuk doktoru olarak ebeveynlere bu anlamda online danışmanlık hizmeti ile destek vermektedir.
İlginizi Çekebilir: Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olur? Önemli Püf Noktalar