Doğum gerçekleştikten sonra anne ve babalar, bebek bakımı konusunda tedirginlik yaşamaktadırlar. Mutluluk ile kucaklanan bebeğin ilk aylarından belirli bir yaşa gelme süreci anne ve babalar için yoğun olabilir. Özellikle bebek bakımı konusunda deneyimsiz olan ebeveynler, yeni tattıkları bu heyecanı en doğru şekilde yaşama isteğindelerdir. Yeni doğan bebek bakımı hamilelik süreci ile başlamaktadır. Okunan bebek kitapları ile bebek bakımı konusunda bilgi sahibi olan anne ve babalar uzman desteği alarak bebeklerinin büyüme sürecini sancısız atlatmaktadır.
Yeni doğan bebek bakımı, düzenli olarak bebeği dinleme süreci ile başlamaktadır. Bu süreçte bebeğin hareketleri ve kalp atışları takip edilir. Bebek bakımında dikkat edilmesi gerekilen önemli noktalardan biri ise beslemedir. Emzirme süreleri 2 ila 3 saat aralığında olmalıdır. Sık sık acıkan bebekler açlığını ağlayarak ya da huzursuzlanarak göstermektedir.
Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yeni doğan bebek bakımı konusunda deneyimsiz olan anne ve babalar için uzmanlar önemli konulara değinmektedir. Yeni doğan bebeklerde dikkat edilmesi gereken en önemli konu beslenme dönemidir. Sık sık acıkan bebekleri 2 ila 3 saat aralığında emzirmek gerekir. Aynı zamanda emzirme süreci de bebeğin ihtiyacı kadar olan sütü alması ile tamamlanmalıdır. İlk 4 ay boyunca bebeği yan yatırma olası kusma ve boğazı tıkama durumlarından koruyacaktır.
Yeni Doğan Bebeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Yeni doğan bebekler her açıdan özenle bakım isteyen bireylerdir. Doğduğundan itibaren belirli bir yaşa kadar süren dönemde bebeklerin beslenmesine özen gösterilmelidir. İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenme uygulaması yapılmalıdır. Anne sütü dışında ek gıda bebeğin sindirim sistemi için oldukça sakıncalıdır. 2 – 3 saat aralığında emzirme işlemi tekrarlanmalıdır. Uyku sırasında bebek bu süreyi doldurmuşsa uykusunda uyandırılıp mutlaka emzirilmelidir.
Günden güne büyüyen bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü içerken herhangi su ya da şekerli su verilmemelidir. Uzmanların gerekli gördüğü andan itibaren ek gıdaya başlanmalıdır. Kilo artışının sağlanması için bebeklerde beslenme ve emzirme sürelerine mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Bebeğin tüm ihtiyacı olan vitamin ve mineraller anne sütü içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra beslenme işleminin tamamlanmasının ardından mutlaka gaz çıkarılmalıdır.
Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanmalıdır?
Yeni doğan bebeklerinin her gün yıkanması önerilmektedir. Yıkama işlemi bebek için gerekli olan sıcaklıkta yapılmalıdır. Bebeği yıkarken mutlaka göz yakmayacak ve içerisinde parfüm bulunmayan ürünler kullanılmalıdır. Yalnızca bebeklere özel ürünlerin kullanılması önerilmektedir. Hassas cilde sahip olan bebekler, içerisinde paraben bulunmayan ürünleri kullanmalıdır. Herhangi bir cilt tahrişini ve alerjiyi önleme adına hassas ciltlere sahip olan ürünler tercih edilmelidir.
Göbek Düşmeden Bebek Yıkanır Mı?
Yeni doğan bebeklerde yıkama işleminin her gün tekrarlanması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Cilt yapısını bozmayacak ürünler kullanılarak yıkanan bebeklerin uyku düzeni daha rahat ve sakin olmaktadır. Huzursuz olan bebekler için her gün yıkama işlemi özellikle yapılmalıdır. Bebek yıkama işlemleri için anne ve babaların merak ettiği konu ise göbek düşmeden bebeğin yıkanıp yıkanmayacağıdır.
Göbek düşmeden bebeğin yıkanılması önerilmemektedir. Onun yerine bu süreçte bebeği silebiliriz.
Yeni Doğan Bebek Emzirme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Uzmanlara göre yeni doğan bebeklere ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesi gerekir. Özellikle de ilk ağız sütü adı da verilen kolostrum, diğer sütlere göre daha kuru ve yağsızdır. Yeni doğan anne, sık sık ve az da olsa bebeğini emzirmelidir. İlk emzirme sırasında alınan ilk ağız sütü, bebeği çeşitli enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Bebek hastaneden taburcu edildikten sonra bebeğin her 2 saatte bir emzirilmesi önerilse de bebek her emmek istediği zaman emzirilmesi çok önemlidir.
Bebek sık sık acıkır ve emmek için uyanır. Geçmiş yıllarda bebeği emzirmek için bebeğin kendi kendine uyanarak ağlaması beklenirken artık kan şekerinde aşırı düşme olmaması için belli aralıklarla ve belli bir düzende emzirme yapılması öneriliyor. Dolayısıyla bebeğin özellikle de ilk 1 ay boyunca 2 saatte 1 olacak şekilde emzirilmesi ve bu periyodun en fazla 3 saatte 1 olması gerektiği söyleniyor. Bu sayede de gündüz ve gece boyunca belli bir beslenme periyodu ortaya çıkıyor.
Yeni Doğan Bebeklerde Uykunun Önemi
Yeni doğan bebekler günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Yeni doğan bebeklerin büyük kısmı günün 12-18 saatini uyuyarak geçirir. Yeni doğmuş bir bebek ilk haftalarda anne karnındaki ortamdan çok farklı bir ortam olan dünyaya adapte olmaya çalışır. Bu dönemde de bebek için belirli bir uyku düzeninden söz edilemez. Bebeğinizin uykusu zamanla düzene girer ama ilk 3 ay uyku düzeninden bahsedilemez.
Yeni Doğan Bebek Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebekler sürekli sütle beslendikleri için dil üstleri zamanla beyazlaşabilir. Günde bir kez kaynatılıp ılıtılmış olan iyi su ile parmağınıza sardığınız gazlı bezi ya da tülbent bezi ıslatarak diğer elinizle bebeğin çenesini aşağı doğru hafifçe çekerek ağzını açıp dil üstünü, damağını, yanak içlerini ve diş etlerini yumuşak bir şekilde silerek temizleyebilirsiniz. Yeni doğan bebek bakımı yaparken bebeğinizin cildinin çok hassas olduğunu göz önünde bulundurarak yumuşak hareketlerle temizlik yapmanız gerekir.
Yeni Doğan Bebek Göz Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni doğan bebeklerde, göz çapaklanması çok sık rastlanan bir durumdur. Bunun için de göz temizliği için kaynatılarak ılıtılmış iyi bir su ile ıslatılmış olan yumuşak bir tülbent bezi kullanarak, bebeğin göz pınarından dış uca doğru bir kerede yumuşak bir şekilde silmeniz gerekir. Çapaklanma uzun sürüyorsa ya da sadece bir gözünde devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekir.
Yeni Doğan Bebek Cilt Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni doğan bebeklerin cildinde vernix ismi verilen krem peynir şeklinde görünen bir vax bulunur. Zamanında doğan bebeklerin, genellikle kol altları ve deri kıvrımları, bacak arası, poposunun sırta doğru kısmında bu beyazlıklar bulunur. Erken doğan bebeklerin cildinde ise, bu beyazlıklar daha fazladır. Yeni yapılan araştırmalar sonucunda verniksin bağışıklık özelliğinde olup, doğum sonrasında cildine koruma katmanı sağladığını ve yeni doğan bebeğin cildinin bağışıklığını güçlendirdiğini gösterir.
Yeni doğan bebeklerin her gün yıkanması gerekir. Fakat her yıkamada şampuan kullanmaya gerek yoktur. Bebeğinizin kuruyan cildini banyo sonrasında, doğal içerikli bir yağ kullanarak hafif bir şekilde nemlendirebilirsiniz. Sık sık bebeğin altını değiştirerek cildin dışkı ve idrar ile uzun süre temas etmesini önlemeniz gerekir. Bebeğin ilk haftalarda cildi son derece hassastır. Alt bakımında da ılık suyla ıslatılmış pamuklar kullanılırsa, cildi soyulmaktan ve tahriş olmaktan korumak kolaylaşır.
Dr. Hayim Baruh, 32 yıllık deneyimi ile ebeveynlere, bebek bakım önerileri ve yönlendirmeleri konusunda yardımcı olabilmektedir. Online danışmanlık hizmeti kapsamında anne ve babalar akıllarındaki tüm sorulara en doğru yanıtı bulmaktadır. Uzman deneyimlerden yararlanmak isteyen ebeveynler online danışmanlık için randevu alabilirler.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer? Detaylı Anlatım
Çok açıklayıcı bir şekilde anlatılmış, teşekkürler
Bu dönemde bu tarz hizmetlerin önemi daha da arttı..Çok faydalı olmuş elinize sağlık