Anne ve babalar, bebekleri hakkında birçok konuyu merak etmektedirler. Bu konulardan birisi de diş çıkarma konusudur. Bebeklerde görülen diş çıkarmada bazı belirtiler olmaktadır. Bu belirtilere bakarak bebeğinizin diş çıkarmaya başladığını görebilirsiniz. Tabi bebeği diş çıkarma döneminde olan ailelerin dikkat etmesi gerekenler vardır. Diş çıkarma zamanında bebekler oldukça hassas olurlar ve bu konuda ailelere büyük iş düşmektedir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?
Bebeklerde 3. aydan sonra birçok değişim görülmektedir. Bu değişimlerden birisi de ağızda görülen değişimlerdir. 3. ay geçtikten sonra bebeklerin ağızlarında hareketlenme olduğu görülmektedir. Bebekler bu dönemde dünyayı ağızları ile keşfetmeye başlarlar. Tabi bu durum çeşitli sorunların çıkmasına da yol açabilir. Çünkü bebekler 3. ay bittikten sonra yavaş yavaş diş çıkarmaya başlayacaklardır.
3.ayın sonunda bebeklerde ağız içi hareketler başlamaktadır. Bu aylarda bebekler sürekli olarak ellerini ağızlarına götürmektedirler. Bebeklerin tükürük salgısının artması ve birçok nesneyi ağızlarına götürmesi bu dönemde artmaktadır. Bu durumu gören anne ve babalar bebekte diş çıkarmanın başladığını düşünmektedirler.
Bebeklerde diş çıkarmanın normal olarak 6. ayda olması beklenmektedir. Bebekler için yaygın olan diş çıkarma ayı 6. ay olarak bilinmektedir. Tabi bazı bebeklerde daha erken diş çıkarma durumu da yaşanabilmektedir. Bu yüzden diş çıkarma genellikle 4 ile7 ay arasında olmaktadır.
Bebeklerde genellikle öncelik olarak alt ön kesici dişler çıkmaktadır. Daha sonra azı dişleri ve diğer dişler çıkmaya başlamaktadır. 3. yaşına giren bir çocukta 20 adet süt dişi bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında kız çocukları, erkek çocuklara kıyasla daha erken diş çıkarmaktadırlar.
Çocuklar 4 yaşına geldiklerinde ağız yapısı, yüz ve çene kısmında belirgin değişiklikler görülmektedir. 6 ve 12 yaşları arasında ise süt dişleri ile kalıcı dişlerin bir karışımı ağızda bulunur.
Bebeklerde Diş Çıkarmanın Belirtileri Nelerdir?
Bebekler diş çıkarmaya başladıklarında çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler sayesinde bebeğinizin diş çıkarmaya başladığını anlama şansınız bulunmaktadır.
– Huzursuzluk
– Uyku sorunları
– Kiloda görülen belirgin değişimler
– Ağız çevresinde döküntüler meydana gelmesi
– İştahsızlık
– Kulaklarda meydana gelen ağrı ve kaşıntı
– Tükürük artışı
– İshal veya kabızlık
Bebeklerde görülen diş çıkarmayla alakalı belirtiler oldukça ciddi belirtilerdir. Bebekler bu döneme girdiklerinde oldukça huysuz olabilirler. Tabi bu belirtilerin hepsi aynı anda görülmeyebilir. Yani yukarıdaki belirtilerin biri veya birkaçı görülebilir. Bu belirtiler olduğu zaman bebeğin diş çıkarmaya başladığı düşünülmektedir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebekler diş çıkarmaya başladığı zaman bu süreç doğal bir şekilde tamamlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda bebeklerde huzursuzluk ve çeşitli sıkıntılar görülebilmektedir. Bu gibi durumlar için ebeveynler dikkatli olmak zorundadırlar.
– Bebeğin diş etlerine masaj yapılabilir. Masaj yapacak ebeveynler ellerini iyice yıkayıp temizlemelidirler. Bu sayede bebekte rahatlama meydana gelmektedir.
– Doğal ve zararsız diş kaşıma ürünleri kullanılabilir.
– Bebeğin ateşi zaman zaman kontrol edilmelidir. Yüksek ateş görülürse eğer bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
– Diş çıkarma döneminde bebeğin ağız sağlığı sık sık kontrol edilmelidir. Bebeklere özel diş macunları kullanılabilir. Ayrıca bebeğin beslenmesine de dikkat edilmelidir.
Anne ve babalar, bebeklerde diş çıkarmayla ilgili birçok sorunun cevabını merak etmektedirler. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için hayimbaruh.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Online danışma hizmeti sayesinde bebeklerde diş çıkarmayla alakalı merak ettiğiniz tüm soruları öğrenme şansınız bulunmaktadır.
Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 30 dakikalık seansla deneyimli çocuk doktoru Hayim Baruh’tan online danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Konak Neden Olur? Tedavisi Nedir?