Bebeklerin kafa derilerinde görülebilecek cilt sorunlarından biri konaktır. Saç derisinde sarı pullanma oluşması konak olarak ifade edilir. Kafa derisinde kabuklaşma, pullanma, sarımsı bir renge dönüşmesine neden olan bu hastalık, vücudun farklı bölümlerinde de görülebilir. Kafa derisinden başlayan pullanmalar, koltuk altı, yüz, burun, göğüs gibi birçok yere yayılma gösterebilir.
Yeni doğanlarda yaygın olarak görülebilen, hafif şekilde atlatılan bir hastalık türüdür. Pullanmalar, kaşıntılı şekilde oluşmadığından dolayı bebeklerin rahatsızlık duymasına neden olmayacaktır.
Bebeklerde Konak Nedir?
Konak, pullanma, kabuklaşmaya neden olan bir çeşit cilt hastalığıdır. Genellikle kafa derisinde bulunarak yayılan konak hastalığı, ciddi bir sorun değildir. Bebeklerde çok sık karşılaşılan bu hastalık, kolayca çözüme kavuşturulabilir şekildedir. Bir diğer adı Seboreik dermatit olan cilt hastalığının, kaşıntı yapma gibi olumsuz yanları yoktur.
Bebeğin doğumundan sonra bebeklerde konak 1 ay sonra görülmeye başlar. Bebeğin 3-5 aya gelmesiyle konaklar kaybolmaya başlar. Fakat burada ebeveynlerin, konakların temizliğinin nasıl yapılması gerektiği konusunda mutlaka bilinçli hareket etmeleri gerekir.
Bebeklerde Konak Neden Olur?
Bebeklerde konak neden olduğuna dair kesin bir kanıya varılmaz. Genelde hijyenden kaynaklı olduğu düşünülse de, konağın oluşması tam manasıyla bu nedenden dolayı değildir. Konak sorunlarının ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri yağ ve saç dip bölümlerinde, yağ bezelerinin çok fazla olmasıdır. Malassezia olarak tabir edilen bu bezler, bebeğin kafa derisinde kon ak oluşumunu tetikleyebilir. Bebeğin cildinde çok fazla salgılanan yağ bezeleri birikme yapmakta ve kuruyarak pul pul dökülmelere sebebiyet verir.
Yağ bezlerinin çok fazla salgılanmasından kaynaklı olarak görülebilmektedir. Kaşıntı, acı, ağrı gibi hissiyatlara neden olmaz. Fakat çok nadir de olsa, genetikliğe bağlı olarak hafif bir kaşıntı oluşturma ihtimali söz konusu olabilir.
Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde konak ile ilgili olarak en çok merak edilen konulardan biri, tam olarak nasıl anlaşılacağıdır. Yaygın cilt hastalığı çok çabuk şekilde fark edilebilecek belirtilere sahiptir. Bebeklerde görülen konak belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ciltte meydana gelen kızarıklıklar
- Beyaz ve sarı renge dönüşmüş ölü derilerin olması
- Yağlı, pullu saç derisi
- Deride şişme
- Saç dökülmenin görülmesi
- Kırmızı, pembe lekeler
Bebeklerde bu tip bir yaygın cilt hastalığının meydana gelmesi, anne ve babaları da telaşlandırabiliyor. Çünkü konak, yalnızca kafa derisinde sabit kalmadığı gibi vücudun farklı bölümlerine yayılım gösterebiliyor. Kirpik, kulak, kaş, koltuk altı, göğüs yerlerinde de pullanma, kabuklaşma fark edilebilir. Cilt hastalığını gören anne ve babalar, hijyen koşullarından kaynaklı olarak yaşandığı yönünden düşünebilir. Konak, kötü hijyen koşullarından dolayı ortaya çıkan bir cilt hastalığı olmadığı bilinmelidir.
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer? Tedavisi Nedir?
Bebeklerdeki konak, çok kolay tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Fakat konakların ortadan kaldırılması için de biraz uğraş gerekecektir. Doğal yöntemlerle konak tedavisini gerçekleştirmeniz mümkündür. Saç olmayan derilerde konakları yok etmeniz için en iyi çözüm yollarından biri bebek yağlarıdır. Bebek yağı, cildin yumuşamasını sağlayarak konakların daha kolay şekilde dökülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bebek yağında bulunan hipoalerjenik özellik, bebeğin hassas cildine zarar vermeden tedavi etmeye yardımcı olur. Konak olan bölgeye bebek yağını sürerek, hafif şekilde masaj yaparak dökülmesini sağlayabilirsiniz.
Saçsız derideki konak için bir diğer başvuracağınız doğal yöntemler arasında vazelin yer alır. Vazelin ile konak tedavisini kolay şekilde yapmanız mümkün olur. Yumuşak bir dokuya sahip olduğundan ciltte rahatlama ve konakların giderilmesine katkı sağlar.
Konak tedavisinin daha farklı, etkili yolları mevcuttur. Online danışmanlık hizmeti alarak bebeğinizi konaklardan daha sağlıklı yoldan kurtarabilirsiniz. Tecrübeli bir çocuk doktoru olan Hayim Baruh, konak tedavisine dair önemli bilgileri sizinle paylaşacaktır.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer? Detaylı Anlatım