Bebeklerdeki gaz sancısı, çok rahatsız edici bir durumdur. Gaz sancısı çeken bebekler huysuzlanabilir ve sık sık ağlamaya başlar. Bu nedenle de aileler de sıkıntılı ve zor zamanlar yaşayabilir. Günün her saatinde gözlemlenebilen gaz sancıları, genellikle akşam saatlerinde artış gösterir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

bebeklerdegazsancisinedenolur

Bebeklerde gaz sancısı hemen hemen her bebekte sık görülen bir sorundur. Bu durum bir hastalık değildir. Sadece bebeğinizin fizyolojik gelişime ve büyümeye ayak uydurmaya çalıştığını gösteren bir durumdur. Genellikle ebeveynler sıkça bebeklerinde gaz sancısı şikayeti ile çocuk doktoruna başvururlar. Gaz sancısının çeşitli tıbbi tedavileri vardır. Ama ilk aşamada gaz sancısının belirtilerini takip ederek bebeğinizi rahatlatmaya çalışmanız gerekir.

 Bebeklerin fizyolojik özellikleri de göz önünde bulundurulduğu zaman, sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmediği görülür. Bu nedenle de bebeklerin sindirim sistemleri, yetişkin bir insanınki gibi çalışmaz. Bu durumda, bebeklerin beslenmeden sonra kramp şeklinde karın ağrıları çekmesine yol açar. Bu nedenle de bebeklerde gaz sancısı çekme sorunu sıkça görülür.

 Bebeklerde gaz sancısının oluşmasının bir diğer nedeni ise, bebeklerin fazla hava yutmalarıdır. Bebekler beslenirken ya da ağlarken fazlasıyla hava yutar. Bu hava, geğirme yolu ile dışarı çıkarılamadığı zaman, sindirim sistemine doğru ilerler. Sindirim sistemi içinde sıkışan hava, gaz sancısının en önemli nedeni olabilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

bebeklerdegazsancisi

Bebeklerde gaz sancısı bebek 6. haftasına ulaştığı zaman, gaz sancısı sorunları da baş göstermeye başlar. Bu sancılar genellikle 3 saat boyunca bebeklerin huzursuz olmasına yol açar ve bu periyot aslında gayet normaldir. Aynı zamanda gaz sancısı, günün her saatinde yaşanabileceği gibi genellikle gece saatlerinde sancılarda artış görülür. Bebeklerde gaz sancısı genellikle bebek daha 2-3 haftalık olduğu günden itibaren görülmeye başlar. Bu durum, bebeğinizin sıkça ağlaması ile anlaşılır. Bebeğinizin huzursuz olduğunu ve sıkça ağladığını görüyorsanız, gaz sancısı çektiğini düşünebilirsiniz.

Bebeklerin gaz sancıları, bebek 4-6 haftalık olduğu zaman daha da yoğunlaşır. Bu dönemde bebeklerin ağlama nöbetleri de giderek artar. Sonuçta bebeğiniz günün büyük bir kısmını huzursuz geçirir. Gaz sancıları akşam ve gece saatlerinde genellikle daha da artar. Bu nedenle de uykusuz geceler geçirebilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Biter?

Bebekler, genellikle doğumu takip eden ilk haftalarda gaz sancısı çekmeye başlar. Bu durumun en temel nedeni ise, sindirim sistemlerinin yeteri kadar gelişememiş olmasından kaynaklanır. Ama bebek 3. ayına ulaştığı zaman, fizyolojik gelişimi de ilerleyerek hareketlenir. Bebeklerin hareket kabiliyeti daha da arttıkça, gaz sancılarının sıklığı da azalır. Bebeğin 4. ayında hareket kabiliyetini tamamen kazanması ile artık gaz sancıları da sona erer.

32 yıllık çocuk doktoru deneyimine sahip olan Hayim Baruh, online randevu sistemi ile ebeveynlere danışmanlık hizmeti vermektedir. Siz de bebeğinizin gelişimi ile ilgili aklınıza takılan sorulara alanında uzman hekimden yanıt alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir