Annelik, kadınlar için bazen zorlayıcı olsa da şüphesiz en güzel yolculuktur. Yeni anne olanlar bebeklerde yaşayabilecekleri bazı zorluklar karşısında ne yapacaklarını bilememektedirler. Bu sorunların başında da kabızlık gelmektedir. Günümüzde ise en çok sorulan soruların başında bebeklerde kabızlık nasıl geçer sorusu gelmektedir. Bebeklerde görülen kabızlık için bazı yöntemler bulunmaktadır. Kabızlığın nedeni bulunduktan sonra çözümü ise oldukça kolaydır.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

bebeklerdekabizliknasilgecer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bebeklerde kabızlık nedenleri pek çok farklı sebepten kaynaklanabilmektedir. Özellikle mama ile beslenen bebeklerde mamanın sindiriminin zor olması nedeniyle kabızlık problemlerinin görülmesi normaldir. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklerin anne sütü ile beslenen bebeklere göre kabız olma ihtimali daha yüksektir.

Peki, bebeklerde kabızlık nasıl geçer? Kabızlığın geçmesi için etkili olabilecek yöntemlerden birisi masajdır. Basit hareketler ile uygulanan bebek masajı, bebeklerin karın bölgesine uygulanmaktadır. Eller karın bölgesinde saat yönünde nazik hareketler ile döndürülebilir. Ardından tam tersi yönde tekrar bu işlem uygulanabilir. Nazik hareketler ile yapılan bu masaj bebeklerde kabızlık problemlerin çözümünde etkili olacaktır.

Bunlar dışında masaj esnasında bebek yağları da kullanılabilir. Bebek yağları masaj yapmanıza yardımcı olacaktır. Eğer masajın pek bir etkisi görülmedi ise uygulanacak diğer bir yöntem ise sıcak banyo yaptırılmasıdır.

Bebeklerde görülen kabızlık problemlerinin çözümü için bazı hareketler de uygulanabilir. Bunlar bisiklet çevirme hareketidir. Bebeklerin bacakları bisiklet gibi çevrilmesi kakayı harekete geçirecek uygulamalardan birisi olmaktadır.

Bebeklerde Kabızlık Durumunda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kabızlık, bebekleri oldukça rahatsız eden sağlık sorunlarından birisidir. Özellikle kabızlıktan dolayı bebekler çok huzursuz olurlar. Bu nedenle bu dönemde bebekler her zamankinden daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar. Bebeklerde kaka yapma sıklığının azalması ve kabızlığın geçmemesi durumunda mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.

Erken dönemlerde tuvalet eğitiminde ise bazı hatalar yapılmaktadır. Bu hatalar bebeklerde kakalarını tutmalarına ve kabızlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda annelerin mutlaka sakin kalması ve bebeklere lif yönünden zengin gıdalar ile beslemesi gerekmektedir.

 

Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

yenidoganbebeklerdekabizlik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yeni doğan bebeklerde kaka takibi çok önemlidir. Özellikle yeni doğan bebeklerin kaslarının tam gelişmemesi durumdan dolayı dışkılama sırasında ağlamalar görülebilir. Bez değiştirme esnasında kakanın kıvamına bakılması gerekir. Sert ve taneli, kötü kokulu dışkılar bebeklerde kabızlık sorununun belirtisi olabilir.

İki haftadan küçük olan bebeklerin günde 1 veya 2 kez kaka yapmaları beklenmektedir. Özellikle yeni doğan bebekler 2 günden uzun süredir kaka yapmıyor ise bir doktora danışılması gerekilir. Peki, yeni doğan bebeklerde kabızlık nasıl geçer?

Yeni doğan bebeklerde görülen kabızlık problemleri sıvı alımının artırılması ile geçebilir. Bebeği normalden daha fazla emzirmek veya mama vermek sorunun çözümüne yardımcı olabilir.

1.5 Aylık bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

1 veya 1.5 aylık bebeklerde görülen kabızlık mutlaka takip edilmesi gereken bir durumdur. Anne sütü içerisinde motilin hormonu yer almaktadır. Bu hormon, bağırsakları harekete geçiren bir hormondur. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebekler sık sık kaka yaparlar. Fakat emziren annelerin kabız olması bebeklerde de kabızlık sorunlarının görülmesine neden olabilmektedir.

Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda devam sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık görülmesi olası bir durumdur. Fakat bu durumun takip edilmesi ve bebeklerin daha fazla emzirilmesi ve masaj uygulaması yapılmalıdır.

2 Aylık Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bebeklerde görülen kabızlık problemleri nedeniyle bebekler dışkılama öncesinde oldukça huzursuz olabilirler. Bebeğin kakasının koyu ve sert olması kabız olmasının belirtisi olabilir. Kabızlığın çözümü için ise doktor kontrolünde kabızlık ilaçları kullanılabilir. Fakat bu ilaçlar sadece doktor kontrolünde kullanılması gerektiği için ilk olarak bir doktora danışılması gerekir.

Bunlar dışında 2 aylık bebeklerde görülen kabızlık problemlerinin giderilmesi için masaj uygulaması yapılabilir. Ayrıca bebeklerin sıvı alımının arttırılması ve sıcak bir banyo yaptırılması da kabızlık problemlerine iyi geldiği bilinmektedir.

3 Aylık Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Karın bölgelerinde görülen sertlikler veya kaka yaparken hırçınlaşan bebeklerin kaka kontrollerinin yapılması gerekir. Bu kontrollerin ardından 3 aylık bebeklerin kabız olup olmadığı da anlaşılabilir.

Ek gıdaya geçmemiş bebeklerde kabızlık beslenme ile ilgili değildir. 3 aylık bebeklerde ise kabızlık sorunlarının çözümü için bisiklet sürme hareketleri uygulanabilir. Ayrıca karın bölgesine masaj yapılması ilk denenmesi gereken yöntemlerden birisi olmaktadır.

 

Özellikle yeni anne ve babalar, bebekleriyle yaşadıkları deneyimleri ve akıllarında oluşan soruları online danışmanlık hizmeti ile çocuk doktoru Hayim Baruh’a iletebilirler.

İlginizi Çekebilir: Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olur? Önemli Püf Noktalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir