Bebeklerde görülen rahatsızlıklar anne ve babaları telaşa sürükleyebilir. Özellikle doğumun hemen ardından ilk veya ikinci haftada kolik oluşabilir. Bebeklerde görülen kasılma ve ağlama nöbetleri ise anne ve babaları endişelendirebilir.

Gaz sancısı olarak da tanımlanan bu durumun iyi analiz edilmesi gerekir. Ayrıca kolik bebek tanısı konulabilmesi için bazı belirtiler gözlemlenmelidir. Özellikle 3 veya 4 aydan daha küçük olan bebeklerde haftada en az 3 gün süresince günde yaklaşık 3 saat kadar bebek takip edilir. Bebeklerde görülen huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri de mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Kolik Bebek Nedir?

kolikbebeknedir

Yeni doğan bebeklerde kolik görülebilir. İlk zamanlarda uslu ve sakin olan bebekler kısa bir süre sonra huzursuzluk yaşayabilirler. Huzursuzluk durumunu ağlama nöbetleri de takip eder. Günümüzde kolik bebek nedir diye çok merak ediliyor. Anne ve babalar kolik bebek hakkında bilgi sahibi olduklarında rahat bir şekilde önlem alabilirler. Bebeklerde 2 veya 3. haftaya girildiğinde ağlama krizleri başlayabilir. Bebekler ağlarken yüzlerinde acı ve sürekli bir sıkıntı belirtisi de görülür. Uzun süre ağlayan bebek gaz sancısı çeker.

Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kolik, uyku düzeni ve beslenme düzenini etkileyebilir. Kolik bebeklerde görülen belirtiler ise şu şekildedir;

Kolik Bebek Nasıl Anlaşılır?

Kolik bebek pek çok detaya bakılarak anlaşılabilir. Bebeklerde ağlama sesinin şiddeti normalden daha fazla olursa kolik bebek olduğu görülebilir. Kolik bebeklerde ağlama süresi günde 3 saatten daha fazladır. Ayrıca ağlarken yüzü kızaran bebeğin acısı yüzünde görülebilir. Kolik bebekler kakasını yaptıktan sonra ve gaz çıkardıktan sonra rahatlar. Öyle bir durumda ağlama krizi de sona erer. Kolik bebek ağlama sırasındaki yüzündeki ifadeden ve karın şişliğinden anlaşılır.

Kolik Bebek Ne Zaman Düzelir?

kolikbebeknezamanduzelir

Kolik bebeklerde gaz sancısı nedeniyle beslenme ve uyku düzenleri bozulabilir. Kolik bebeğin sakinleşmesi ve düzelmesi için bazı yöntemler bulunur. Kolik bebeği rahatlatmak için bebek yavaş ve ritmik hareketler ile kucakta sallanabilir. Ayrıca bebek pusetinde veya yatağında sallanarak da sakinleştirilebilir. Bebek anne veya babasının kucağındayken güven duyar. Bu pozisyonda bebeğin poposuna veya sırtına hafifçe vurularak rahatlaması sağlanabilir.

En Sakinleştirici Kolik Bebek Müzikleri

Kolik bebeklerin sakinleşmesi için kolik bebek müzikleri dinletilmelidir. Kolik bebeklerin çoğu ritmik ve sakin müzikleri sever. White noise adı verilen sesler bebeklerin hoşuna gider. Su damlası, dalga, uzaktan gelen rüzgar gibi kulağa hoş gelen sesler bebeği sakinleştirir. Ayrıca bebekler için olan ninni ve bazı melodiler de bebeğin sakinleşmesini sağlar. Kolik bebekler tıraş makinesi, elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinesi gibi sesleri severler. Aralıksız çıkan tüm bu sesler, kolik bebekler için sakinleştirici bir etkiye sahip olabilmektedir.

Kolik Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

kolikbebeknasiltedaviedilir

Kolik bebeklerde doğumdan 2 veya 3. haftada ağlama krizleri ortaya çıkar. Kolik bebek belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime başvurmak gerekecektir. Kolik tanısı konulması için hekim anne ve babayı dinler. Hemen ardından bebek muayene edilir. Hekim tarafından bebeğin gaz sancılarını hafifletmek için ilaç verilebilir. Ayrıca bebeğin beslenme şekli ve gaz sancısının hafifletilmesi için öneriler de söylenir. Kolik bebekler genellikle 3 veya 4 aylık olduklarında rahatsızlık kendiliğinden azalacaktır. Kolik olan çoğu bebekte 6. ayda rahatsızlık biter.

Bazı kolik bebeklerde 9. ayda rahatsızlık bittiği de görülmektedir. O nedenle kolik bebek belirtileri görüldüğü anda mutlaka önlem alınmalıdır. Kolik bebeklerin gaz sancılarının dinmesi için gereken yapılmalıdır.

Anne ve babalar, bebeklerinde endişe ettikleri bu gibi durumlarda online danışmanlık hizmeti ile çocuk doktoru Hayim Baruh’a danışabilirler.

İlginizi Çekebilir: Öpücük Hastalığı Nedir? Ne Kadar Risklidir?

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir